Hoe voorkom ik roest op mijn fiets?

Fiets buiten plaatsen

Samen met het warme weer neemt de behoefte aan een fietstocht toe. Nadat de fiets na de winter grondig is schoongemaakt, moet de ketting ook worden onderhouden en gereinigd. Alleen dan kun je gemakkelijk en veilig trappen.

Fiets buiten plaatsen? Dat zijn de gevolgen

Maar wat gebeurt er als de fiets buiten staat? Welnu, in de eerste plaats moet worden vermeld dat oudere fietsen veel slechter met de weersomstandigheden kunnen omgaan dan nieuwe fietsen. Vooral spaken, spatborden en het zadel zullen na een week van continue regenval ernstig beschadigd raken. Bovendien zal de ketting gaan roesten en als je hem langer buiten laat liggen, zal hij snel breken.

Daarom moet je de voorjaarsreiniging op je fiets doen

Verwijder grof vuil uit de ketting. Om het grove vuil van de ketting te verwijderen, gebruikt u de instelling op het kleinste tandwiel. Nu wordt een doek bevochtigd met spiritus, dat als oplosmiddel dient. Samen met het doek wordt de ketting nu in de hand genomen en van het zichtbare vuil verwijderd door het naar voren en naar achteren te vegen. Meestal is dit vuil weg als de fietsketting drie tot vier omwentelingen heeft gemaakt.

Verwijder verborgen vuil en vastzittend vuil

Een afgedankte tandenborstel is geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil tussen de afzonderlijke kettingschakels. De borstelkop is zo klein dat zelfs het resterende vuil kan worden verwijderd. Het is ook nuttig om tandenstokers of kleine spiesjes te gebruiken om vuil in de ledematen te verwijderen. Als dit in droge toestand niet mogelijk is, wordt een mengsel van water en afwasmiddel gebruikt. De bijtende oplossing moet zo heet mogelijk zijn, zodat ook het vastzittende vet en het oude vuil eraf kan komen. Veeg vervolgens de hele ketting af met een schone doek.

Hoe voorkom ik roest op mijn fiets? En hoe kann ik het verwijderen

Om roest op uw fiets te voorkomen, moet u er in de eerste plaats voor zorgen dat deze altijd droog wordt gehouden en aan zo min mogelijk vocht wordt blootgesteld. Natuurlijk, als je in de regen rijdt, komt het tot roest. Maar omdat je niet de hele tijd in de regen rijdt, maakt het voor de fiets niet uit. Alleen als je het voor een periode van enkele dagen buiten laat staan, kan het gaan roesten.
Zand, modder, gras en andere dingen kunnen vast komen te zitten in de ketting. Als de fiets in deze toestand langere tijd op zijn kant blijft liggen, kan de ketting gaan roesten. Naast chemische middelen zijn er praktische hulpmiddelen en huishoudelijke middelen om roest uit de fietsketting te verwijderen.

In de eerste stap is een kleine draadborstel handig als er veel roest is binnengedrongen. Dan helpt een tandenborstel met de hoogste hardheidsgraad om zelfs de laatste roestaanval te verwijderen. Als individuele gebieden nog steeds worden aangetast, worden ze dun gecoat met eenvoudige olie. Na een korte contacttijd kan ook de rest snel worden verwijderd.

Als u iets sneller wilt gaan, kunt u ook benzine gebruiken om roest uit de ketting te verwijderen. Deze keer wordt de ketting echter van de fiets gehaald, op een oude handdoek gelegd en ruimschoots met reinigingsbenzine gegoten. Na enkele minuten wordt de fietsketting met een staalborstel van roest ontdaan en vervolgens met een zachte doek gewreven en gedroogd. Als niet alles is schoongemaakt, herhaalt u de procedure gewoon.

Verwijder zwart vet uit de ketting

Als de fietsketting nooit wordt gereinigd, maar alleen geolied, hoopt de olie zich na verloop van tijd op en blijkt het een zwarte, vette coating te zijn. Voordat u het volgende seizoen met uw fiets kunt beginnen, moet dit vet verwijderd worden. Veeg de ketting eerst af met een zachte doek. De fiets wordt eenvoudigweg op het zadel en het stuur geplaatst, zodat de ketting met het doek in de hand kan worden gehouden. Draai vervolgens de pedalen om en laat de ketting meerdere keren door de doek lopen. Als het vet niet voldoende oplost, wordt de ketting verwijderd en in een kom met heet water en vetoplosser (wasmiddel of iets dergelijks) geplaatst.

Correcte olie fietskettingen

Om zonder problemen en zonder extra inspanning te kunnen rijden, moet de fietsketting niet alleen worden gereinigd, maar ook weer worden geolied. Maar dit mag niet op dezelfde dag gebeuren. Pas als de ketting weer helemaal droog is, heeft het oliën echt zin. Wie wil afzien van commerciële middelen zoals kettingsvet, valt terug op huishoudelijke middelen. Zeer dunne oliën zijn niet erg geschikt omdat ze te snel lopen en niet tussen de afzonderlijke kettingschakels kunnen drukken.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Voorraadactie op alle E-bikesBekijk

Finalist Tweewielerwinkel van het jaar 2021 tweewieler.nl
× WhatsApp