Versnellingstypes
De versnellingen op je fiets bepalen onder welke omstandigheden je met normaal beentempo kunt blijven fietsen. De bedoeling is je in de meest gebruikte versnelling de minste weerstand voelt.
Naafversnelling van Shimano Nexus
De naam zet het al, de versnellingen van de fiets zijn in de naaf van het achterwiel verwerkt. Je hebt varianten met 3, 7 of 8 versnellingen.
Pluspunten
- Onderhoudsvriendelijk
- Bijna altijd een dichte kettingkast
- Geen ratelende kettingen
- Schakel bij stilstaand mogelijk
Minpunten

Derailleur
Bij een derailleur type versnelling wordt gebruik gemaakt van versnellingscassettes die op het wiel geplaatst zijn.
Pluspunten
- Goedkoper i.v.m. naadversnellingen
- Gewicht van de fiets is lichter
- Onderhoud aan de ketting eenvoudig door de open kettingkast
Minpunten
![Shimano_xt_rear_derailleur]()
Shimano Alfine 8 of 11

Een Shimano Alfine 8 of 11 naaf is een versnellingsnaaf welke in het achterwiel gemonteerd wordt, met 8 of 11 inwendige versnellingen. Het basisprincipe is gelijk aan de vertrouwde drieversnellingsnaaf, maar de uitvoering staat op een hoger niveau. Door de nauwkeurige tandwielen, de vele lagers en de oliebadsmering loopt de Shimano Alfine 8 of 11 naaf gelijk aan een derailleurversnelling in goede conditie. De 8 of 11 versnellingen zijn zeer direct te schakelen en de verschillen zijn mooi verdeeld, echter wel een groter verschil als het 'tandje' van de derailleursystemen. De Shimano Alfine 8 en 11 naven ontwikkeld voor de onderhoudsvrije woon/werk- en toerfietsen.
NuVinci Enviolo N380

Het traploos schakelen, ook onder belasting, is perfect voor de eBike met Brose motoren want die leveren permanent vermogen. De unieke Enviolo Optimized versnellingsnaaf geeft je de mogelijkheid om de overbrengingsverhouding tussen de pedalen en het achterwiel in een continue beweging te veranderen. Je draait een klein beetje aan de draaischakelaar op het stuur en de overbrengingsverhouding wordt traploos aangepast. Dit gaat altijd heel gemakkelijk en comfortabel waarbij het niet uitmaakt of je aan het freewheelen bent, de pedalen vol belast of dat u staat te wachten voor een stoplicht. Daarnaast is de Enviolo Optimized vrijwel onderhoudsvrij omdat het een gesloten systeem is. Hij is bovendien ontworpen om het hogere koppel van een e-bikes aan te kunnen.
Enviolo Automatic (van toepassing op de e-bikes)
De NuVinci Harmony is een automatische versnelling. In welke versnelling hij staat hoef je dus niet meer zelf te bepalen, dat wordt voor je gedaan. Door aan de handel te draaien bepaal je niet de versnellingsstand maar de trapfrequentie, je cadans, de snelheid waarmee je de trappers moet ronddraaien. Dat is mooi, want juist bij een bepaalde trapfrequentie in combinatie met een bepaalde kracht die je op je trappers moet uitoefenen, fiets je het lekkerst. Welke trapfrequentie en welke kracht dat is zal voor iedere fietser weer anders zijn. Door aan de handel te draaien kan je die ideale stand instellen.
Rij je net weg dan zal automatisch een zeer lage versnelling gekozen worden, naarmate je meer snelheid krijgt zal heel geleidelijk een steeds hogere versnelling gebruikt worden. Wat deze automatische versnelling feitelijk doet is die versnelling kiezen waardoor je trapfrequentie constant blijft. Dus of je nou net wegrijdt, lekker op gang bent of heel snel rijdt, je trapfrequentie blijft gelijk. Het enige wat veranderd is de kracht die je op de pedalen moet zetten. Hoe harder je wil fietsen, hoe meer inspanning je dit zal kosten maar dat is natuurlijk gelijk aan elke fiets, ook die met een handmatig versnellingssysteem.
J.van Dijk (geverifieerde eigenaar) –
Mooie fiets. Alleen jammer dat vanuit de fabrikant het achterwiel er scheef in zit.
Verder is het echt een prachtige fiets die de rest in de familie ook wil.