Nijmegen is Fietsstad van 2016

Ieder jaar organiseert de Fietsersbond de verkiezing van Fietsstad van het jaar. Welke Nederlandse stad doet het meeste om het fietsgebruik zo veel mogelijk te stimuleren en onder de aandacht te brengen? Van de vijf genomineerde steden scoorde Nijmegen dit jaar het beste. De stad mag zich nu de Fietsstad van 2016 noemen.

Onder het thema ‘Bikenomics, de waarde van de fiets’ werd Nijmegen uitgebreid geprezen door de jury van de verkiezing. Peter van der Knaap, directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, noemt onder andere de hoge kwaliteit van de fietsroutes die door en rondom de stad lopen. Ook de stimulans om met de fiets naar het werk te gaan, speelde een rol, evenals het Dutch Bicycle Centre, dat laat zien dat ook plaatselijke ondernemers hun hart door de fiets hebben laten veroveren.

Fietsen is goed voor Nijmegen

Harriët Tiemens, wethouder van Nijmegen, noemt de titel van Fietsstad zowel een ‘beloning voor onze inspanningen’ als ‘een geweldige stimulans om nog harder verder te werken aan ons fietsbeleid’. En dat fietsbeleid, dat mag er wezen. Het heeft er onder andere al toe geleid dat het fietsgebruik richting de binnenstad al met bijna 20 procent gestegen is, iets dat onder andere de parkeerdrukte vermindert en de luchtkwaliteit verbetert.

Het enthousiasme van de Nijmegenaren is echter ook buiten de officiële statistieken terug te zien. Zo was de belangstelling enorm toen de Giro d’Italia dit jaar door de regio kwam, en wordt volgend jaar het wereldfietscongres Velo-City georganiseerd in samenwerking met Arnhem. De fiets neemt, kortom, een steeds grotere plaats in in het Nijmeegse leven.

Nederland gaat steeds meer fietsen

De vier andere genomineerde steden voor de titel van Fietsstad 2016 waren dit jaar Goes, Groningen, Maastricht en Utrecht. Alle deelnemers waren volgens Peter van der Knaap zeker hun nominatie waard; hij noemt de groep als geheel een ‘sterk deelnemersveld’. Ondanks de ambitie en indrukwekkende prestaties van de vier andere steden, kreeg Nijmegen echter de meeste punten. Daarmee is het de zesde stad die zich Fietsstad mag noemen. Eerder werden Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008), Den Bosch (2011) en Zwolle (2014) met dezelfde titel bekroond.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Voorraadactie op alle E-bikesBekijk

Finalist Tweewielerwinkel van het jaar 2021 tweewieler.nl
× WhatsApp