Elektrisch fietsen is gezond

Electrisch fietsen is gezond

Dacht je dat elektrisch fietsen ongezond is, omdat je door een motortje vooruit ‘geholpen’ wordt? Het tegendeel blijkt het geval! Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat e-bikes juist goed zijn voor de gezondheid.

Hoe zit dat precies? Eenvoudig: elektrische fietsen zorgen ervoor dat mensen die normaal gesproken altijd met de auto gaan ook af en toe de fiets pakken. En dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Volgens wetenschappers in Colorado waren er al na een maand duidelijke verbeteringen zichtbaar bij de proefpersonen die aan het onderzoek meededen.

Met de elektrische fiets naar werk

De groep die aan het onderzoek deelnam bestond uit twintig personen. Allemaal gingen zij voorafgaand aan het onderzoek met de auto naar het werk, en sportten ze ook verder niet. Gedurende de studie namen deze twintig proefpersonen minimaal drie dagen per week de elektrische fiets naar hun werk. De gps-tracker die ze daarbij meekregen liet na afloop zien dat de gemiddelde snelheid bij het fietsen 20,1 km/uur was. Die mate van beweging zorgde duidelijk voor fysieke veranderingen. Proefpersonen hadden een beter bloedsuikerpeil, en de zuurstofopname en de algemene cardiovasculaire gezondheid waren eveneens verbeterd.

Elektrische fiets is efficiënt en actief transport

De onderzoekers concluderen dan ook heel eenvoudig dat elektrische fietsen een ‘efficiënte vorm van actief transport’ zijn. Het motortje op de fiets doet niet af aan de gezondheidsvoordelen die erbij komen kijken! De risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten worden al binnen vier weken tijd significant verbeterd. Zie je dus op tegen het fietsen naar werk? Dan is de e-bike een uitstekend alternatief; hiermee staat er automatisch meer fysieke activiteit op je programma, zonder dat je daarbij veel extra tijd kwijt bent.

Wil je het onderzoek zelf nog eens nalezen? Dan is het te vinden in het European Journal of Applied Physiology.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Voorraadactie op alle E-bikesBekijk

Finalist Tweewielerwinkel van het jaar 2021 tweewieler.nl
× WhatsApp