accu elektrische fiets

Wat moet je weten over de accu van je elektrische fiets

Een e-bike is geen e-bike zonder accu. Uw elektrische fiets wordt namelijk voortgedreven door de accu. Hij voorziet de motor van de benodigde energie om voldoende ondersteuning te bieden bij het trappen. Dit belangrijke onderdeel bevindt zich meestal onder uw bagagedrager en is afneembaar.

accu elektrische fiets

Welke kenmerken heeft een accu?

Een accu is eigenlijk een batterij. Deze kan dus leegraken, dit kunt u vergelijken met de accu van mobiele devices als uw telefoon of tablet. De accu kent een bepaalde capaciteit, de accucapaciteit. Dit is niets meer dan het aantal uren dat de accu uw kan ondersteunen zonder op te laden. De capaciteit wordt aangeduid in Kilowattuur. Dit is in de meeste gevallen 300 of 400 Wh. Tegenwoordig is het mogelijk om zwaardere accu’s bij uw e-bike te kiezen. Zo levert een accu van zeshonderd Wh twee keer zoveel energie als een accu van driehonderd Wh. Hier kunt u dus langer mee fietsen zonder op te laden. Het ligt er maar net aan wat uw gebruikersdoel is. Hoever u met een volle accu kunt fietsen, wordt ook wel de actieradius genoemd. Wanneer u bij een accu de actieradius ziet staan, wordt er uitgegaan van ideale fietsomstandigheden.

Waar moet u op letten bij de accu van uw e-bike?

U moet er bij aanschaf van uw accu dus op letten hoeveel kilometer u van plan bent te fietsen onder welke omstandigheden. Dit zegt veel over de soort accu die u nodig hebt. Het zou toch zonde zijn als u middenin uw fietstocht met een lege accu komt te staan en zonder ondersteuning terug moet trappen. Daarentegen is het zonde van uw geld als u een veel te zware accu aanschaft voor het doel dat u ermee heeft. De beste tip is om advies in te winnen van de expert. Deze kan u precies vertellen welke accu voor u het meest geschikt is.

Hoe kunt u uw accu opladen?

Een accu moet u dus opladen, anders bestaat de kans dat u op ongewenste tijden zonder ondersteuning verder moet. Een belangrijk aandachtspunt is om de accu tijdig op te laden. Wanneer u hem geheel leeg laat gaan en uw fiets op die manier wegzet, is er een kans dat de accu door ‘zelfontlading’ geheel leegloopt. Hierdoor treedt diepteontlading op en kan er permanente schade aan uw accu ontstaan. Dat is zonde voor uw hele e-bike. Het opladen van uw accu gebeurt bij voorkeur op een veilige plaats. Veilige plaatsen om uw accu op te laden zijn plaatsen in de buurt van een rookmelder en buiten het bereik van brandbare stoffen. Bij het opladen ontstaat namelijk warmte. Is uw accu opgeladen? Haal hem dan tijdig van de stekker, zo voorkomt u oververhitting.

Tips over de accu voor uw e-bike

Zorg ervoor dat uw accu nooit in direct zonlicht staat. Ook een verwarmingsinstallatie kan ervoor zorgen dat hij oververhit raakt en wellicht zelfs in brand vliegt. Wanneer u de accu onverhoopt hebt laten vallen of er op een andere manier schade aan de accu is ontstaan, is het aan te raden om de fietsspecialist ernaar te laten kijken. Zo sluit u uit dat er tijdens het fietsen meer schade ontstaat of dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Het is daarbij altijd een goed idee om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen en op te volgen. Tot slot schaffen veel eigenaren van een e-bike een tweede accu aan. Wanneer uw ene accu namelijk aan de lader ligt, kunt u lekker doorfietsen met het andere exemplaar. De accu’s zijn namelijk prima uitwisselbaar. Wel is het aan te raden eenzelfde accu te kopen, zodat u zeker weet dat deze in uw fiets past. Wist u trouwens dat een accu voldoende energie levert om uw fietsverlichting nog een paar uren te laten branden, wanneer u al stilstaat? Wel zo veilig, wanneer u bijvoorbeeld moet wachten bij het stoplicht.

Schakel specialisten in

Zeker omdat de accu een cruciaal onderdeel van uw e-bike is, wilt u hierover goed geïnformeerd worden. Daarom staan er bij Transportfiets Online specialisten voor u klaar. Zij voorzien u graag van passend advies en informatie over de aanschaf, onderhoud en mogelijkheden op het gebied van accu’s voor uw e-bike. Zo bent u er zeker van dat u straks de beste accu voor uw e-bike koopt en deze op de juiste manier onderhoudt. U kunt er nog langer van genieten. Alvast veel fietsplezier!

Share this post

Comments (2)

 • Van Mele Reply

  Ik heb een elektrische fiets ne prestige
  Maar mijn battery laad niet meer op
  En ik krijg err 26 op mijn scherm
  Wat kan ik doen

  26 January 2022 at 11:42
  • Farhad Rezazadeh Reply

   Beste Dirk, Dit kan een accu probleem zijn. Het komt ook wel eens voor dat de oplader defect is. Mocht je geen ondersteuning krijgen bij een error 26, dan ligt het aan de speedsensor van de fiets.

   2 February 2022 at 10:17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Voorraadactie op alle E-bikesBekijk

Finalist Tweewielerwinkel van het jaar 2021 tweewieler.nl
× WhatsApp