Hoe onderhoud ik mijn fietsketting?

fietsketting

De fietsketting is een zeer gespannen onderdeel, dat bij normaal gebruik versleten is en vroeg (met weinig onderhoud) of later (met veel zorg) moet worden vervangen. Preventieve verzorging van de ketting vergemakkelijkt het rijden en voorkomt voortijdige slijtage van de ketting.

Een eenmaal verroeste ketting is bijna klaar voor vervanging

Belangrijk voor het onderhoud van de ketting: Het vuil moet worden verwijderd en de ketting moet altijd goed worden ingevet.

Hoe onderhoud ik mijn fietsketting?

Reinigen van een droge, gestofzuigde ketting (gebruik bij mooi weer): Mechanische reiniging met een oliedoek.

Reinigen van een ketting vervuild met natte of gedroogde modder (gebruik bij slecht weer): Mechanische reiniging met een keukenafwasborstel, eventueel met minder olie, kerosine of benzine.

Dat moet je vermijden:

Fietsendealers hebben ook kettingreinigingsapparaten die worden gebruikt met speciale kettingreinigingsvloeistoffen. Het is echter beter om dergelijke kettingreinigers NIET te gebruiken als u uw ketting niet volledig wilt verpesten. Na het gebruik van dergelijke reinigingsmiddelen moet je een ketting in kettingvet koken om deze weer in te vetten.

In het verleden was er kettingvet in blikken die slechts tot maximaal een derde gevuld waren: Voeg de fietsketting toe en verwarm het blikje op de kookplaat en hang de nog warme ketting op om eventueel overtollig vet af te voeren.

De kettingvetten in blikjes voor verwarming op de kachelplaat zijn volledig verdwenen uit de fietsvakhandel, maar niet zozeer uit de kettingschoonmaakapparatuur en reinigingsmiddelen, deze zijn nog steeds verkrijgbaar.

Gebruik deze apparaten niet, want met het huidige in de handel verkrijgbare kettingsmeervet uit de spuitbus kunt u een grondig gereinigde en ontvette ketting niet professioneel smeren, zoals na het gebruik van een reinigingsapparaat noodzakelijk zou zijn. Bespaar uzelf dure, tijdrovende (en voorspelbaar mislukte) experimenten in de kettingreiniging en koop in geval van twijfel een nieuwe ketting als u meer slijtage heeft!

Tips:

Smering van de ketting: vanwege de hoge oppervlaktedrukkrachten in de kettingscharnieren de ketting alleen met kettingvet of speciale kettingolie oliën.
Automotorolie kan alleen een noodremedie zijn, bijvoorbeeld om een volledig verroeste ketting voor korte tijd weer tot leven te wekken, die korte tijd later moet worden vervangen.

Opmerking: Het vet moet zich in de verbindingen van een ketting bevinden. Aan de buitenkant beschadigt en bindt het alleen vuil, waardoor de slijtage van de ketting door het schurende effect wordt bevorderd. Vergeet daarom alstublieft snel het motto “veel helpt veel” in verband met fietskettingen en olie.

Een deel van het kettingvet moet voor of na het aanbrengen worden verhit, zodat het in de gewrichten kan doordringen. Voor het aanbrengen, opwarmen in een waterbad, na het aanbrengen bij voorkeur met een haardroger, dan kunt u zien hoe het in de gewrichten stroomt. Na een proefronde rond het blok, veeg het overtollige smeermiddel grondig af met een doek.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Voorraadactie op alle E-bikesBekijk

Finalist Tweewielerwinkel van het jaar 2021 tweewieler.nl
× WhatsApp